Belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je op vakantie vertrekt, ga je best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

GELDIGHEIDSDUUR

Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen;
 • 5 jaar geldig voor minderjarigen.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat jouw gezicht volledig zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach, geen bril).

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen!

Procedure

IN BELGIË

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij de dienst Bevolking. Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat wel een spoedprocedure:

 • Als de dienst Bevolking de aanvraag vóór 15.00 u. doorstuurt, kan het paspoort nog dezelfde dag worden afgeleverd bij het loket van Binnenlandse Zaken in de Koloniënstraat 11, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na de aanvraag).
 • Je kan het paspoort ook aanvragen bij het loket in de Koloniënstraat 11 zelf, van maandag tot vrijdag (08.30 u. tot 19.45 u.) en zaterdagvoormiddag (08.30 u. tot 12.15 u.). Betalingen kunnen enkel met de kaart.
 • Opgelet: een paspoort dat wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure, zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10.30 u. beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.

Voor de dringende procedure gelden strengere voorwaarden:

 • Je paspoort mag in de laatste 5 jaar niet meer dan 1 keer verloren of gestolen zijn.
 • Je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert.
 • Een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) moet vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

BELGEN IN HET BUITENLAND

Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - de superdringende procedure is niet mogelijk).

Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij de dienst Bevolking:

 • van hun laatste officiële woonplaats in België
 • van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België)
 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).

Meebrengen

Voor de aanvraag hebt je volgende documenten nodig:

 • je identiteitskaart
 • 1 recente kleurenpasfoto 
 • je oud paspoort (als je er een hebt) 
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Bij het afhalen van het paspoort, als je het voor iemand anders ophaalt:

 • een volmacht van de betrokkene en een kopie van zijn of haar identiteitskaart;
 • je eigen identiteitskaart.

Bedrag

Normale procedure (5 werkdagen) voor +18-jarigen: € 80.
Normale procedure (5 werkdagen) voor -18-jarigen: € 45.
Spoedprocedure (volgende werkdag af te halen aan het loket te Halen, indien aangevraagd voor 15.00 u.) voor +18-jarigen: € 250.
Spoedprocedure (volgende werkdag af te halen aan het loket te Halen, indien aangevraagd voor 15.00 u.) voor -18-jarigen: € 225.
Extreme spoedprocedure (binnen 3 uur af te halen in Brussel) voor +18-jarigen: € 350.
Extreme  spoedprocedure (binnen 3 uur af te halen in Brussel) voor -18-jarigen: € 300.

Betaling met bancontact is mogelijk. 

Contactinformatie