26 november 2018

Onlangs heeft De Winning in bepaalde delen van de Kolenbergstraat in Zelem ellips blauwe wildreflectoren geplaatst. Deze reflectoren zijn bedoeld, niet om de automobilist te waarschuwen voor overstekend wild, maar om het grootwild te waarschuwen voor een naderend voertuig, zodat zij de straat niet zouden oversteken.
 
Wilde dieren onderscheiden van het kleurenspectrum enkel groen en blauw. Blauw komt amper in de natuur voor en wordt net daarom door het wild beschouwd als een vreemde, angstaanjagende kleur. Vandaar de blauwe kleur van de wildreflectoren.
Wanneer een voertuig een reflector nadert, wordt de lichtstraal van de koplampen onder een bepaalde hoek langs de rand van de weg gereflecteerd. De ellipsvorm zorgt er voor dat het licht, wanneer het voertuig steeds dichter komt, in een steeds veranderende hoek wordt gereflecteerd en als het ware een bewegend beeld vormt voor het wild. Voor hen is dat een teken van gevaar en het schrikt hen af.
 
Zulke reflectoren worden steeds meer geplaatst in gebieden waar veel wildpassage plaats vindt of verwacht kan worden, om op die manier aanrijdingen met reeën te voorkomen.  
 

Terug naar nieuwsoverzicht