Lokaal energie -en klimaatpact (LEKP)

Samenwerken aan duurzaamheid

Op 20 september 2021 ondertekende de gemeenteraad van Halen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0. Dit pact markeert de eerste stap in de gezamenlijke inspanning van lokale besturen en de Vlaamse overheid om de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid te realiseren. Op 11 december 2023 ondertekende Stad Halen bovendien het LEKP 2.0, waarmee we onze ambities voor een duurzamere toekomst verder versterken.

Wat is het lokaal energie- en klimaatpact (lekp)?

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact is een initiatief waarbij Vlaanderen en lokale besturen samenwerken om de energietransitie en klimaatadaptatie op gemeentelijk niveau te versnellen. Het pact is bedoeld om concrete doelstellingen te realiseren die bijdragen aan de vermindering van broeikasgasemissies, energiebesparing, en de verduurzaming van de lokale samenleving. Het LEKP bestaat uit meerdere versies, waaronder LEKP 1.0, LEKP 2.0, en LEKP 2.1, waarbij de lat steeds hoger wordt gelegd.

Met LEKP 2.0 heeft Stad Halen zich nog ambitieuzer gecommitteerd aan de transitie, door het realiseren van 17 doelstellingen verdeeld over vijf hoofdthema’s. Dit pact biedt ons een gestructureerd kader om zowel op kortere als langere termijn klimaatdoelen te behalen.

De doelstellingen van lekp 2.0: Focus op duurzame acties

Stad Halen heeft zich gecommitteerd aan de volgende vijf werfgebieden:

  • Werf 1: Vergroening
    Het bevorderen van groene initiatieven, het vergroenen van stadsruimten en het ondersteunen van biodiversiteit.
  • Werf 2: Verrijk je wijk
    Het verduurzamen van wijken door investeringen in hernieuwbare energie en klimaatbestendige infrastructuur.
  • Werf 3: Mobiliteit
    Het bevorderen van duurzame mobiliteit, zoals elektrische voertuigen en efficiënte, veilige openbaar vervoerssystemen.
  • Werf 4: Droogte
    Het nemen van maatregelen voor waterbeheer en het versterken van de weerstand tegen droogte en andere klimaatrisico’s.
  • Algemene doelstellingen
    Onder deze doelstellingen valt het energiebesparing in het eigen patrimonium van de stad. Het doel is om een jaarlijkse besparing van minstens 3% energie in de gemeentelijke gebouwen en infrastructuur te realiseren en de CO2-uitstoot met 55% te reduceren in 2030, ten opzichte van de niveaus in 2015.

Specifieke doelstellingen voor stad halen

Bij het ondertekenen van LEKP 2.0 engageert Stad Halen zich tot de volgende acties en doelstellingen:

  1. Energiebesparing in het eigen patrimonium
    Stad Halen streeft ernaar om in eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, maar exclusief onroerend erfgoed) een jaarlijkse besparing van 3% op het energieverbruik te realiseren. Dit betekent dat de stad continu zal investeren in energie-efficiëntie en verduurzaming van gemeentelijke gebouwen.
  2. CO2-reductie in het eigen patrimonium
    Het lokale bestuur heeft zich gecommitteerd om de CO2-uitstoot van gemeentelijke gebouwen en mobiliteit met 55% te verminderen tegen 2030, ten opzichte van de uitstoot in 2015. Deze ambitie sluit aan bij de bredere doelstellingen van de Vlaamse overheid en vereist substantiële investeringen en innovatieve oplossingen, zoals de elektrificatie van verwarming via warmtepompen.

Toekomstige inspanningen en strategieën

De doelstellingen van het LEKP 2.0 kunnen niet worden behaald door enkel middelgrote besparingen of de verlaging van de energiekosten. Het vereist extra investeringen, innovatie en extra mensen om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren. In dit proces kan een langdurige samenwerking met Energie Service Companies (ESCO’s) een belangrijke rol spelen bij het versnellen van de renovatie en het behalen van de besparingsdoelen.

De uitvoering van de doelstellingen zal niet alleen afhangen van de inzet van het stadsbestuur, maar ook van de betrokkenheid van inwoners, bedrijven en lokale organisaties die samen met de gemeente moeten werken aan het behalen van deze klimaatdoelen.

Resultaten en monitoring

Het LEKP-portaal van de Vlaamse overheid zal de voortgang van de doelstellingen van Stad Halen jaarlijks volgen en rapporteren. De resultaten worden vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad en dienen als basis voor verdere actieplannen. Het jaarlijkse LEKP-rapport biedt transparantie en inzicht in de behaalde resultaten en de nodige bijsturingen.

Conclusie: Samen vooruit!

Met het ondertekenen van zowel LEKP 1.0 als LEKP 2.0 zet Stad Halen een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Door actief deel te nemen aan het lokaal energie- en klimaatpact, nemen we de verantwoordelijkheid op ons om onze stad energiezuiniger en klimaatresistenter te maken. Samen kunnen we werken aan een duurzamer Halen, voor nu en de toekomst.

Naar top