Nieuwe elektronische identiteitskaarten met vingerafdrukken

12
jan
2021

Wanneer krijg ik een vernieuwde eID? Moet ik mijn huidige kaart vervangen?

De eID’s worden geleidelijk aan vernieuwd. Je identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum. Enkele maanden daarvoor krijg je een oproepingsbrief van de dienst burgerzaken.

Waarvoor kan ik de (vernieuwde) eID gebruiken?

Elke burger ouder dan 15 jaar moet zich kunnen identificeren met zijn of haar eID. Net als de huidige eID, kan de vernieuwde kaart gebruikt worden als reisdocument binnen de Europese Unie. Daarnaast is je identiteitskaart ook een sleutel voor heel wat digitale toepassingen. Hiermee kan je je belastingsaangifte online doen via Tax-on-web of je pensioenregeling raadplegen op MyPension. Via 'Mijn Dossier' kan je ook attesten uit het rijksregister online raadplegen en downloaden. Tot slot kan je met je vernieuwde eID ook op het digitaal loket van onze website voor heel wat documenten terecht. 

Nog beter beschermd

Onze wereld digitaliseert en je eID evolueert mee. Wie een nieuwe eID aanvraagt, zal merken dat die er lichtjes anders uitziet. De vernieuwde eID volgt namelijk de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude. Zo maakt een geperforeerde foto in combinatie met je vingerafdrukken het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.

Contactinformatie