Je kan de noodnummers bereiken
- met een vaste telefoon
- vanuit een openbare telefooncel
- met een smartphone via de 112-app (ook handig voor doven en slechthorenden die met deze app via berichten kunnen communiceren
- met een gsm (zelfs zonder actief abonnement of registratie)
Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kan meedelen aan de operator en dat je zijn/haar vragen kan beantwoorden. Dit wil de operator van jou horen:
- de juiste locatie
- wat er gebeurd is,
- of er gewonden zijn
- wie jij bent.
Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor komt je opnieuw op de wachtlijst te staan.
Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval!
Een noodoproep is gratis.
112
Je kan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 naar de noodoproepcentrale bellen voor hulp. De operatoren staan altijd klaar om je te helpen als je in nood bent. Ze stellen je gerust, vertellen je wat je moet doen en ze verwittigen de nodige hulpdiensten. Er is een NC112 in elke provinciehoofdplaats en in Brussel. In totaal werken er 650 operatoren van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken in de noodoproepcentrales. De operatoren in de noodoproepcentrales behandelen jaarlijks meer dan zes miljoen oproepen.
Het noodnummer “112” is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Als je in België naar het noodnummer 112 belt voor de politie, word je doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. We raden je daarom aan om voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101 te bellen (zie hieronder) De noodoproepen in België via het nummer 100 komen op dit ogenblik aan op dezelfde plaats als de noodoproepen naar het nummer 112: in de Noodcentrales 112 (NC112).
112 APP
Je kan nu ook de APP 112 installeren op jouw smartphone. In geval van nood klik je gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt. Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.
Enkele belangrijke voordelen van het bellen van de noodcentrale met de app, in plaats van met de vaste lijn of GSM:
LOKALISATIE
De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.
CHATFUNCTIE
Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren.
EXTRA INFORMATIE
De registratie in de app brengt, behalve bovenstaande toepassingen, nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes, … De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.
101
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak.
Voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor. Sinds 1 januari 2016 maakt Halen deel uit van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. Het hoofdkantoor van de politiezone bevindt zich in Hasselt. In Halen is er een wijkkantoor in de Doelstraat. Hier kan je tijdens de openingsuren terecht voor informatie of kleine aangiften. Je maakt hiervoor een afspraak via 011 938 938
1722
Als u tijdens tijdens storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt, maar er is niemand in (potentieel) levensgevaar, moet u niet naar het noodnummer 112 bellen. U kunt hulp vragen van de brandweer in uw buurt. Tijdens extreme weersomstandigheden zal 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Bedoeling is dat het noodnummer 112 zo niet overbelast raakt en zo mensen in levensgevaar sneller geholpen kunnen worden. Mogelijke voorbeelden zijn: schade aan de dakbedekking, ondergelopen kelder, wateroverlast op de weg
Vorm het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast voor niet-dringende interventies van de brandweer. De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden. Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor komt u opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan. Nadat u het nummer 1722 hebt gebeld, is het belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Als u al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.
Wanneer het nummer 1722 overbevraagd is, kunt u bij lange wachttijden best uw probleem melden via de website 1722.
Andere interessante noodnummers
070/245.245: Antigifcentrum, dringend advies bij mogelijke vergiftiging
116 000: Child Focus, melding verdwijning of seksuele uitbuiting
078/170.170: Cardstop, verlies of diefstal van jouw bankkaart
0800 2123 2123: Doc stop, verlies of diefstal van je identiteitskaart of rijbewijs
102: Awel, jongerentelefoon
1813: Zelfmoordlijn