Rattenbestrijding
Vanaf 1 januari 2023 kan je geen rattenvergif meer afhalen bij stad Halen. De wetgeving verbiedt namelijk het gebruik van rodenticiden (vergif).
De maatregel om het gebruik van vergif te beperken, kadert in eerste instantie in het klimaat van ‘zonder is gezonder’. We willen meer inzetten op preventie en alternatieve bestrijdingsmogelijkheden, en tegelijk foutief gebruik van rattenvergif tegengaan. Vaak wordt het gratis aangeboden vergif verkeerd gebruikt, waardoor tal van andere fauna, organismen, en zelfs huisdieren of kinderen slachtoffer worden.
Wat te doen?
Als inwoner ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten op jouw eigendom.
Zitten de dieren in jouw woning, tuin of op jouw privédomein? Zorg ervoor dat voedselvoorraden goed afgesloten zijn en maak openingen dicht die ratten kunnen gebruiken als ingang naar je woning. Maak bij veel overlast steeds een melding. Zo brengen we de problematiek in kaart en kunnen we onze vallen strategisch opstellen op het openbaar domein.
Stad Halen is enkel verantwoordelijk voor ratten op openbaar domein.
Denk je dat de ratten worden aangetrokken door vuilnis in de omgeving? Doe dan een Melding of neem contact op met de Milieudienst via milieudienst@halen.be.
Slimme rattenvallen op openbaar domein
Het vroegere systeem om ratten te vangen is hopeloos verouderd. Ratten worden steeds resistenter aan gif, er is een groot risico op doorvergiftiging van andere diersoorten en een datagerichte aanpak is niet mogelijk. Hoog tijd dus voor een slimme oplossing!
Stad Halen startte daarom in november 2024 een proefproject en plaatste de Strygoo SmarTrap: een herbruikbare, slimme rattenval die zonder vergif werkt en via smartphone gestuurd wordt voor een gerichte aanpak. Een ecologische aanwinst voor onze stad.
Momenteel staan er 5 slimme rattenvallen opgesteld op ons grondgebied.
Wat is een slimme rattenval?
Met de hoogtechnologische SmarTrap van Strygoo kan je doeltreffend ratten vangen en verdelgen zonder vergif. Een prima voorbereiding op de toekomst, want Europa wil het gebruik van rattenvergif binnen enkele jaren sterk beperken. Bovendien kunnen andere dieren met dit systeem niet meer per ongeluk vergiftigd raken.
Eerst voedt de val de ‘verkenners’ - ratten die het terrein komen verkennen - en lokt zo de volledige familie. Zodra het vertrouwen van de groep gewonnen is, krijgen we via een app een signaal om de val te activeren. Komt een rat voorbij de sensor, dan valt ze onmiddellijk in de doos.
De val is ontworpen zodat nevenvangsten vrijwel uitgesloten zijn.
De rat komt terecht in een mengsel van water, conserveringsalcohol en olie en kan niet meer ontsnappen. Ze sterft binnen twee minuten door verdrinking - een snellere en minder pijnlijke dood dan bij vergif, waarbij het dier vaak urenlang lijdt.
Via de app krijgen de rattenvangers real-time informatie over:
-
hoeveel ratten de val detecteert
-
hoeveel er gevangen zijn
-
of er nog voldoende water en voedsel aanwezig is
Door deze datagestuurde aanpak kunnen we de vallen efficiënter inzetten en sneller ophalen. De rattenvanger hoeft niet telkens ter plaatse te controleren. Win-win!
Met dit systeem besparen we tijd, beperken we dierenleed, en zorgen we voor een effectievere rattenbestrijding in Halen.