Als je eenmaal beslist hebt ondernemer te worden, kan je overgaan tot de formele stappen voor het oprichten van je eigen zaak.
Stap 1: kies je ondernemingsvorm
Kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap?
Als je voor een vennootschap kiest, moet je ook beslissen voor welke vennootschapsvorm je kiest (vof, nv, bv...).
De keuze voor een bepaalde ondernemingsvorm is een belangrijke stap, want die keuze heeft grote gevolgen op het gebied van inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid…
Stap 2: open een zichtrekening
Voor een vennootschap móét de rekening op naam van de vennootschap staan.
Ook voor een eenmanszaak kan je het best een nieuwe rekening openen. Zo blijven handels- en privéverrichtingen gescheiden.
Je moet het rekeningnummer (samen met de naam van de financiële instelling) op alle handelsdocumenten (brieven, facturen, enz.) vermelden.
Stap 3: richt een vennootschap op
De oprichting van een vennootschap in acht stappen.
Indien je voor een eenmanszaak kiest, ga dan naar stap 4.
Stap 4: vraag een ondernemingsnummer aan
Elke onderneming in Vlaanderen moet zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Je krijgt dan een ondernemingsnummer en je onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Stap 5: activeer je btw-nummer
Je btw-nummer is hetzelfde nummer als je ondernemingsnummer, maar dan voorafgegaan door de letters BE.
Je kan je btw-nummer tegen betaling laten activeren door het ondernemingsloket of je kan dat zelf doen via het online invulformulier van de FOD Financiën.
Stap 6: sluit je aan bij een sociale zekerheidsfonds
Als zelfstandig ondernemer sta je, in tegenstelling tot een loontrekkende, zelf in voor je sociale zekerheid. Elke zelfstandige, zowel in hoofdberoep als in bijberoep en ongeacht de ondernemingsvorm (eenmanszaak of vennootschap), moet zich daarom aansluiten bij een sociale-verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen.
Stap 7: sluit je aan bij een ziekenfonds
Daarna moet je jouw ziekenfonds op de hoogte brengen van je zelfstandige activiteit of, als je nog niet aangesloten bent, je aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze of bij een gewestelijke dienst van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Vanaf de aansluiting zijn jij en je gezin verzekerd voor kleine (raadplegingen huisarts, aankoop geneesmiddelen, …) en grote risico’s (bepaalde ziekten, ziekenhuisopname, bevallingen, …).
Bron: vlaanderen.be