Als je een toeristisch logies wil bouwen of inrichten moet je eerst en vooral controleren of jouw (geplande) accommodatie in een gebied ligt waarin het toegelaten is een toeristisch logies uit te baten.
Voor de opstart van logies moet je bij Toerisme Vlaanderen zijn.
Daarnaast kan je ook terecht bij Toerisme Limburg / Toerisme Werkt voor ondersteuning, info, promotie van je logies, …
Verder vind je ook heel wat info over het opstarten van je eigen zaak etc. bij ‘Starten met een onderneming’.
Logies en ruimtelijke ordening
Dankzij deze brochure krijg je een goed idee over de functie van ruimtelijke plannen en de bestemmingszones waarin toeristische verblijven thuishoren, over stedenbouwkundige voorschriften, zonevreemdheid, etc. Daarnaast verklaart de brochure ook de hoofdzaken in verband met de omgevingsvergunning. Zo is niet alleen een gebouw, maar ook de functie ervan vaak vergunningsplichtig.
Met vragen over jouw specifieke situatie moet je aankloppen bij onze dienst Omgeving (ruimtelijke.ordening@halen.be of 013 61 81 30), maar na het lezen van deze brochure zal je in elk geval al goed voorbereid zijn hiervoor.
Toerisme Vlaanderen
Als je toeristen laat overnachten tegen betaling, moet je accommodatie aangemeld worden bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan een aantal voorwaarden en basisvereisten voor veiligheid en kwaliteit, zoals bepaald in het logiesdecreet.
- Je logies aanmelden kan via het uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen.
- De basisnormen waaraan je logies moet voldoen, vind je op deze pagina: basisnormen
- Je logies moet ook voldoen aan een aantal algemene voorwaarden, afhankelijk van het type logies:
Brochures voor startende logiesuitbaters
De wegwijzer voor startende logiesuitbaters toont je kort en bondig welke stappen je moet zetten om een logies uit te baten. Daarnaast vind je een uitgebreidere uitleg in de brochure: Het Vlaams logiesdecreet in één oogopslag.
Erkenning, sterrenclassificatie / comfortclassificatie
Gebruik je voor je logies één of meer van de beschermde benamingen, dan moet je logies beantwoorden aan enkele bijkomende openings- en uitbatingsnormen.
Gebruik je geen van deze benamingen voor je logies, dan gelden enkel de algemene uitbatingsnormen voor kamergebonden of terreingebonden logies (zie hierboven). In dat geval wordt je accommodatie gewoon erkend als 'logies'.
Voordelen van een erkenning:
- erkenningsschild aan je muur en op je website en drukwerk (een kwaliteitslabel wekt vertrouwen bij toeristen)
- toegang tot het aanvragen van sterren voor je verblijf
- enkel erkende logies komen in aanmerking voor de logiessubsidie van Toerisme Vlaanderen
- mogelijkheid tot aanvraag van een toegankelijkheidslabel
Controle door Toerisme Vlaanderen
Zorg ervoor dat je steeds in orde bent met je wettelijke verplichtingen, zoals de aanmelding, de basisnormen en de uitbatingsvoorwaarden. Uitbaters die niet voldoen aan de voorwaarden of die een foutieve sterrenclassificatie voeren, lopen het risico op een administratieve geldboete die kan oplopen tot 25.000 euro. Toerisme Vlaanderen stuurt geregeld controleurs op pad voor steekproeven.
Basisregister Vlaams logiesaanbod
In het basisregister vind je alle logies die aangemeld of erkend zijn. Je vindt er terug welke logies er bestaan in een bepaalde gemeente of provincie. Je kan ook logies opzoeken per categorie (zoals hotel, camping of vakantiewoning) of per status (aangemeld of erkend).
Omwille van privacy-redenen vind je in het basisregister geen gegevens terug over de uitbater van een bepaalde accommodatie.
Modeldocumenten en -attesten
Op deze pagina kan je alle modeldocumenten en -attesten downloaden die verband houden met de uitvoering van het logiesdecreet. Je vindt hier ook alle regelgevende teksten en uitvoeringsbesluiten terug.
Kwaliteitszorg - toolkit
Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten voor iedereen in het toerisme die de tevredenheid van zijn bezoekers of de kwaliteit van zijn organisatie wil verbeteren.
Toegankelijkheid
Toerisme Vlaanderen zorgt ook voor tips en info om je vakantie-aanbod voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken: toegankelijkheid.
Logiesbarometer
De logiesbarometer is een online tool waarmee je eenvoudig de gemiddelde bezettingsgraden van de logiessector in Vlaanderen raadpleegt. Je kunt er ook vergelijkingen mee maken tussen verschillende steden en regio’s en tussen verschillende maanden of jaren. Als logiesuitbater krijg je ook inzichten in de verschillen tussen je eigen bezettingsgraad en die van ondernemers in jouw logiescategorie in dezelfde regio.
Belastingaangifte
Toerisme Vlaanderen heeft ook een brochure uitgegeven waarin je info vindt voor jouw logies en je belastingaangifte.
Nieuwsbrief
Schrijf je zeker ook in voor de nieuwsbrief van Toerisme Vlaanderen.
Visit Limburg – Limburg Werkt
Toerisme Limburg bestaat uit Visit Limburg, met allerlei info voor gasten, en Toerisme Werkt, een platform voor mensen uit de toeristische sector.
Je log-in voor Toerisme Werkt aanvragen, kan je op deze pagina: login Toerisme Werkt
Voorwaarden om je logies te kunnen aanmelden / promoten op het platform Toerisme Werkt (zodat je info zichtbaar is voor gasten op de website van Visit Limburg):
- in Limburg gelegen zijn
- minstens in de opstartfase zijn
- aangemeld zijn in het uitbatersportaal
- voldoen aan de regels van het Vlaamse logiesdecreet
In dit wegwijsdocument vind je info over de diverse verplichtingen die gekoppeld zijn aan de opstart van een verblijfsaccommodatie. Verder bevat dit document heel wat nuttige informatie om je op weg te helpen naar een kwaliteitsvol logies.
Dit stappenplan helpt je om je promotionele info op Toerisme Werkt succesvol in te vullen.
Als je vragen hebt, kan je terecht bij Visit Limburg op 011 30 55 00 of via info@toerismewerkt.be.
Info over de mogelijkheden tot samenwerken voor de promotie van je logies (vb. advertenties op de website, in een van de magazines, …) ontvang je jaarlijks als je bent ingeschreven bij Toerisme Werkt.
Schrijf je zeker ook in op de nieuwsbrief van Toerisme Werkt.