Verkavelingsplannen en -voorschriften
Net zoals in een BPA of een RUP, worden bij een verkavelingsplan specifieke voorschriften opgenomen, namelijk de verkavelingsvoorschriften. Deze voorschriften geven onder andere aan op welke wijze, welke plaats en in welke vorm de gebouwen binnen de verkaveling kunnen opgericht worden.
Indien het perceel gelegen is in een goedgekeurde, niet-vervallen verkaveling, dan is het aangewezen om vooraf de voorschriften te raadplegen.
De verkavelingsplannen en -voorschriften zijn verkrijgbaar bij de dienst omgeving - ruimtelijke.ordening@halen.be
Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA)
Een bijzonder plan van aanleg of een BPA is een stedenbouwkundig plan voor een gemeente of een deel van een gemeente. Het verfijnt de bestemming van het gewestplan en geeft de bouwvoorschriften weer. In dit plan vindt u dus de gedetailleerde bouwmogelijkheden voor uw perceel.
Sinds het decreet op de Ruimtelijke Ordening (18 mei 1999) worden de BPA's vervangen door gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP's). Zowel gemeenten, provincies als het Vlaams Gewest kunnen RUP's opmaken.
De bestaande BPA's blijven geldig tot ze worden vervangen door een gemeentelijk RUP.
De geldende BPA’s in onze gemeente kunt u raadplegen via de applicatie DSI van de Vlaamse Overheid.
Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)
Een ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP, is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. Ze zorgen voor de praktische uitvoering van een Ruimtelijk Structuurplan. RUP's zijn gedetailleerder en leggen voor de in het plan opgenomen percelen onder meer vast:
- welke activiteiten er mogen plaatsvinden,
- waar gebouwd mag worden en aan welke stedenbouwkundige voorschriften huizen en constructies in een bepaalde zone moet voldoen,
- hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden.
Een RUP kan worden opgesteld door de gemeente, de provincie of het gewest. Men spreekt dan ook over gemeentelijke, provinciale en gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplannen.
De geldende RUP’s in onze gemeente kunt u raadplegen via de applicatie DSI van de Vlaamse Overheid.
Ruimtelijk Structuurplan
Het Ruimtelijk Structuurplan is een beleidsdocument dat het kader aangeeft voor de gewenste ruimtelijke structuur. Het geeft een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied in kwestie.
Het is er op gericht samenhang te brengen in de voorbereiding, de vaststelling en de uitvoering van beslissingen die de ruimtelijke ordening aanbelangen.
Er worden ruimtelijke structuurplannen opgemaakt op 3 niveaus:
- Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV): voor het grondgebied van het Vlaams Gewest,
- Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (PRS): voor het grondgebied van de provincie,
- Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS): voor het grondgebied van de gemeente.
Belangrijk om weten is dat een ruimtelijk structuurplan de bestemming van een perceel grond NIET kan wijzigen. Dit kan enkel via een ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) in het kader van het algemeen belang.
Gewestplan
Met de gewestplannen werd in de jaren zeventig heel België ingedeeld in ruimtelijke bestemmingen. Deze plannen werden tot 2000 herhaaldelijk bijgewerkt. Nu zijn de gewestplannen enkel nog van kracht op percelen waar geen RUP op geldt.
Het gewestplan Hasselt-Genk (goedgekeurd door Koninklijk Besluit van 3 april 1979) bepaalt de specifieke bestemming van het gehele Halense grondgebied. Je kan het gewestplan raadplegen via Geopunt Vlaanderen.