IJzel bestrijden en sneeuw ruimen is geen 9-to-5-job. Het vraagt heel wat engagement van de strooiploegen. Dag en nacht, zelfs op zon- en feestdagen, staan ze paraat om de gemeentewegen sneeuw- en ijsvrij te maken.
Bestrooien van gemeentewegen
De strooiwagen komt niet in alle straten. Het strooiplan is erop gericht dat er voor iedereen een gestrooide weg is op een aanvaardbare afstand. Wegen met weinig tot geen doorgaand verkeer zijn niet opgenomen in het strooiplan omdat het zout op deze wegen ook niet de kans krijgt om ingereden te worden. Nieuw aangelegde wegen & fietspaden worden het eerste jaar niet gestrooid om schade aan het wegdek te vermijden. De plaatsen waar dit het geval is worden aangeduid met een oranje bord met daarop "geen dooizouten".
In geval van mogelijke gladheid worden verschillende weersvoorspellingen continu opgevolgd. Zodra het nodig is, trekken de strooidiensten de baan op om te strooien en sneeuw te ruimen. Als stad zijn wij verantwoordelijk voor alle gemeentewegen. Agentschap Wegen en Verkeer zorgt voor de gewestweg N2 (Diest-Hasselt).
In geval van sneeuwval worden de wegen voor het strooien vrij gemaakt door gebruik te maken van een vrachtwagen met sneeuwschep. Recent investeerde Stad Halen nog in een nieuwe strooizout installatie om de vrieskou nog beter te bestrijden. Met deze installatie kunnen we onze wegen natstrooien. Hierdoor ontstaat er een betere hechting aan het wegoppervlak. Nat strooien gaat sneller en is vooral ook zuiniger en nauwkeuriger.
Bestrooien van fiets- en voetpaden
Naast de grote strooiwagen, zetten we ook nog een kleinere strooiwagen in om de fietspaden te strooien. Dit zijn voornamelijk de fietspaden langs gemeentewegen.
Vrijhouden van de stoep als eigen verantwoordelijkheid
Je bent zelf verantwoordelijk voor het sneeuwvrij maken van de stoep voor je woning. Dit is een plicht van elke burger. Je doet dat best met een sneeuwschop of met strooizout. In een appartementsgebouw maak je hierover best duidelijke afspraken met de medebewoners. De onderste bewoner wordt steeds beschouwd als verantwoordelijke.
De stoep moet minimum 1,5 meter volledig ijs- en sneeuwvrij zijn. Alle overtollige sneeuw en ijs kan je ophopen langs het voetpad. Zorg er wel voor dat je de rioolputten en straatgoten vrijlaat. Geruimde sneeuw veeg je niet voor een ander gebouw, opritten, oversteekplaatsen voor voetgangers en haltes van het openbaar vervoer. Ook de rand van het voetpad moet worden vrijgehouden.
Downloads
- Strooiplan 2024-2025.pdf10,5 Mb pdf