De uitbating van volgende specifieke inrichtingen op het grondgebied van Stad Halen is onderworpen aan een voorafgaande uitbatingsvergunning verleend door het College van Burgemeester en Schepenen:
- CBD-shops
- motorclubs en andere besloten organisaties
- nachtwinkels
- private bureaus voor telecommunicatie
- wedkantoren
Voor het verkrijgen van een uitbatingsvergunning dient de uitbater minstens 3 maanden voor de voorziene openingsdatum een schriftelijke aanvraag in bij de dienst lokale economie aan de hand van het (online) aanvraagformulier “aanvraag uitbatingsvergunning voor een specifieke inrichting”.
De uitbatingsvergunning kan pas worden aangevraagd indien voorafgaand aan de indiening van de aanvraag tot uitbatingsvergunning, een vestigingsvergunning verleend werd op naam van dezelfde uitbater en voor de locatie waarop de uitbater de inrichting wenst uit te baten.
De vestigingsvergunning dient als bijlage bij de aanvraag tot uitbatingsvergunning gevoegd te worden. > link nr product vestigingsvergunning specifieke inrichting en aanvraagformulier vestiging specifieke inrichting!!!
Indien in de inrichting eveneens dranken en/of maaltijden worden verstrekt voor gebruik ter plaatse, moet je de uitbatingsvergunning voor horecazaken, zoals omschreven in Hoofdstuk 1 van het horecareglement & reglement vestiging & uitbating specifieke inrichtingen, aanvragen. > link nr aanvraagformulier uitbatingsvergunning horeca!!!
Je vindt meer uitleg - en alle voorwaarden en regels waaraan je moet voldoen om een vergunning voor de vestiging en uitbating van een specifieke inrichting te kunnen ontvangen - in het horecareglement & reglement vestiging & uitbating specifieke inrichtingen (zie “downloads” op deze pagina).
Voorwaarden
De uitbatingsvergunning kan enkel worden afgeleverd indien de uitbating voldoet aan alle gemeentelijke, Vlaamse, federale en internationale regelgeving op hen van toepassing.
De uitbatingsvergunning kan enkel worden afgeleverd na een onderzoek dat minstens volgende onderdelen omvat:
- brandveiligheidsonderzoek
- financieel onderzoek
- moraliteitsonderzoek
- onderzoek naar de omgevingsvergunning
- onderzoek naar de vestigingsformaliteiten
Voor een motorclub of andere besloten organisatie en voor CBD shops gelden nog bijkomende voorwaarden (zie horecareglement & reglement vestiging & uitbating specifieke inrichtingen).
Procedure
Je kan de aanvraag indienen, in de gemeente van de vestiging(en), aan de hand van het aanvraagformulier:
- via de gemeentelijke website
- per brief, aangetekend schrijven of e-mail, telkens met ontvangstbewijs (gericht aan het gemeentebestuur, t.a.v. het college van burgemeester en schepenen)
Samen met het aanvraagformulier dienen minstens de volgende documenten overhandigd te worden:
- een toegekende vestigingsvergunning voor de locatie waar de aanvrager een inrichting wil uitbaten
- kopie identiteitskaart van de uitbater(s), of indien de uitbater een rechtspersoon is, van alle zaakvoerders van deze rechtspersoon
- kopie uittreksel Kruispuntbank van Ondernemingen
- kopie statuten zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, indien van toepassing
- een uittreksel uit het strafregister, meer bepaald uittreksel 596.1-8, b niet ouder dan 3 maanden van de uitbater(s) of indien de uitbater een rechtspersoon is, van alle zaakvoerders van deze rechtspersoon, indien van toepassing
- kopie van de huurovereenkomst, indien van toepassing
- kopie bewijs van onderschrijven verzekeringspolis burgerrechtelijke aansprakelijkheid ingeval van brand en ontploffing
Het college van burgemeester en schepenen beslist over de toekenning van de vergunning.
Bedrag
De aanvraag en de vestigingsvergunning zijn gratis.
Regelgeving
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- horecareglement & reglement vestiging & uitbating specifieke inrichtingen, goedgekeurd tijdens de zitting van de gemeenteraad van de Stad Halen op 5 september 2022
- reglement betreffende voorschriften omtrent de brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen, goedgekeurd door de gemeenteraad van Stad Halen op 6 februari 2017
Geldigheidsduur
De uitbatingsvergunning is geldig vanaf de goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen en geldt zolang de inrichting aan alle wettelijke voorwaarden, alle voorwaarden van onderhavig reglement en de vergunning blijft voldoen.
De uitbatingsvergunning wordt verleend voor een periode van drie jaar. Het College van Burgemeester en Schepenen kan de duurtijd van de vergunning beperken.
Ten vroegste 6 maanden vóór afloop van de geldigheidsperiode, kan de uitbater een nieuwe uitbatingsvergunning aanvragen aan het college van burgemeester en schepenen, door het volgen van de aanvraagprocedure zoals bepaald in artikel 28 van het reglement. Vervolgens wordt de procedure zoals omschreven in de artikelen 29 e.v. opnieuw gevoerd.
De uitbatingsvergunning wordt afgeleverd aan een bepaalde uitbater voor een welbepaalde vestigingseenheid en is niet overdraagbaar naar een andere uitbater of andere vestigingseenheid.
De uitbatingsvergunning vervalt van rechtswege:
- bij het stopzetten van de inrichting
- bij overdracht van de inrichting
- bij wijziging in de natuurlijke personen of de rechtspersoon van de inrichting
- in geval van wijzigingen inzake organen van de inrichting indien het een rechtspersoon betreft
- bij wijzigingen in de aard van de uitbating zoals aangegeven in het aanvraagformulier
- bij het verlopen van de termijn indien zo bepaald in de vergunning zelf
- op het moment dat de uitbating van de inrichting voor een periode langer dan 6 maanden feitelijk is onderbroken
- in geval van faillissement en gerechtelijke reorganisatie
- indien niet langer voldaan is aan één van de voorwaarden van huidig reglement
- in geval van herhaalde administratieve sluiting
De uitbater is verplicht alle andere wijzigingen in zijn uitbating minstens 14 dagen vooraf te melden aan het college, zodat deze desgevallend kan beoordelen of hieraan verdere gevolgen inzake de vergunning verbonden zijn.