Vergunningen horeca

Als je als een nieuwe horecazaak (tijdelijk of permanent), vb. café, frituur, restaurant, brasserie, shisha-bar, … wil openen, moet je vooraf een uitbatingsvergunning aanvragen.

Ook wanneer je een bestaande horecazaak overneemt, of je verhuist met je zaak naar een nieuwe locatie, moet je een aanvraag indienen.

Ga je gegiste en/of sterke dranken schenken in je horecazaak, dan heb je ook een drankvergunning nodig. Deze vergunning zit vervat in de aanvraag van je uitbatingsvergunning en wordt samen met je uitbatingsvergunning behandeld en afgeleverd.

Wil je een terras plaatsen op openbaar domein, dan moet je daarvoor een terrasvergunning aanvragen. Ook dit kan je aanvragen samen met je uitbatingsvergunning.

Het brandveiligheidsonderzoek door de brandweer, moet je tijdig aanvragen bij de burgemeester. Hij vraagt dan aan de brandweer een afspraak met jou te maken voor een controle.

Pas na ontvangst van je uitbatingsvergunning, mag je je zaak openen. Wij voorzien een maximumtermijn van 3 maanden om je aanvraag te behandelen. Doe je aanvraag dus tijdig.

Opgelet!

Check alvorens je de aanvraag voor je uitbatingsvergunning indient, welke andere documenten en vergunningen je in orde moet brengen (vb. inschrijving KBO, aanvraag FAVV, muzieklicentie Unisono, …). Controleer zeker ook wat de vergunde stedenbouwkundige toestand van je pand is en of het wel mogelijk is op de door jou gekozen plaats een horecazaak uit te baten.

Een uitbatingsvergunning kan immers pas afgeleverd worden wanneer het pand de stedenbouwkundig functie van horeca bezit. Je kan dit navragen bij de dienst ruimtelijke ordening. Zij kijken na of het toegelaten is een horecazaak te openen in jouw pand of op jouw locatie.

Indien de functie van het pand gewijzigd kan worden (bv. van winkel naar horeca), helpen zij je graag verder op weg.

Thema's

Naar top