Week van de Bij: Zet je in voor bijen in Halen!
Ieder jaar organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid de Week van de Bij. Aan de hand van die prikkelweek willen ze burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen namelijk een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, maar hebben het steeds moeilijker om te overleven.
Waarom zijn bijen belangrijk?
Bijen zijn onmisbaar voor de natuur en de landbouw. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en gewassen, wat bijdraagt aan een rijke biodiversiteit en de productie van voedsel. De afname van hun leefgebied heeft echter grote gevolgen voor hun overleving. Door meer bloemen, planten en bomen te planten, kunnen we hun leefomgeving verbeteren en hen voorzien van het voedsel dat ze nodig hebben, zoals nectar en stuifmeel.
Wat doet Halen?
-Om de biodiversiteit helemaal een boost te geven zaaien we op diverse openbare locaties stroken en perken in, dit in lijn met de klimaatdoelstellingen. Dit biedt niet alleen een heerlijke maaltijd voor de bijen, maar ook voorandere insecten.
-Organiseren van de bijenfietsroute
-Plaatsen van bijenhotels op het openbaar domein
Hoe kun jij helpen?
Bijenhotel
Bouw een bijenhotel. Hoe doe je dat? Neem een kijkje op de website van Vlaanderen.
Bloeiboog
Zaai of plant volgens de bloeiboog. Zo vinden de bijen het hele jaar door nectar- en stuifmeelbronnen.
Klimplanten
Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.
Laat het gras maar bloeien
Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
Bloemenmengsels
Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.
Belangrijk!: Laat pesticiden (neonicotinoïden) achterwege, want die zijn enorm schadelijk voor bijen en andere dieren!
Meer informatie en tips vind je op de officiële website van de Week van de Bij.
Laten we samen zorgen voor een bloeiende toekomst voor de bijen!