Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker helpt bij het opsporen van dikkedarmkanker door een thuistest, bij mannen en vrouwen tussen 53 en 74 jaar. 

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker.

Logo Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker © CvKO

Voorwaarden

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker is beperkt tot mensen van 55 tot en met 74 jaar.

Je wordt niet uitgenodigd:

  • als je stoelgang de voorbije twee jaar al werd onderzocht, 
  • als je de voorbije tien jaar een kijkonderzoek (volledige coloscopie) van de dikke darm onderging. 

Je kan online nagaan wanneer je wordt uitgenodigd, via de website van het Bevolkingsonderzoek.

Procedure

Je krijgt per post een test voor de stoelgang toegestuurd. Het staal dat je met deze test afneemt, stuur je met een (vooraf gefrankeerde) omslag naar het labo. Het labo gaat dan na hoeveel (onzichtbaar) bloed er aanwezig is in het staal.

Jij en je huisarts ontvangen binnen de 14 dagen het resultaat van de test.

Heb je meer dan een bepaalde hoeveelheid bloed in de stoelgang, dan is de test afwijkend. Er is dan nog geen sprake van kanker, maar je huisarts zal je wel verwijzen naar een specialist voor een kijkonderzoek van de darm (coloscopie).

Bedrag

Financieel voordeel

Het bevolkingsonderzoek zelf is gratis. Als een coloscopie en eventueel een verdere behandeling nodig is, gebeurt dit aan het gebruikelijke tarief binnen de ziekteverzekering.

Regelgeving

Het Vlaams beleid inzake bevolkingsonderzoek is bepaald in artikel 31 van het decreet van 21 november 2003 betreffende preventieve gezondheidszorg (B.S. 3 februari 2004), en nader omschreven in het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie (B.S. 19 februari 2009).

Contactinformatie