Verkiezingen 2024

2024 is een druk verkiezingsjaar! In één jaar trekken we twee keer naar de stembus: voor Vlaamse, federale, Europese, provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Het is de eerste keer dat alle vijf verkiezingen in één jaar samenvallen.

Wat als je niet kan gaan stemmen? Wat moet ik doen om een volmacht te geven? Welke formulieren heb ik nodig? Wat als ik moet werken? .. Dit zijn enkele van de veel gestelde vragen waar we een antwoord op willen bieden. Op deze pagina kan je de nodige informatie terugvinden.

Indien je toch nog met andere vragen zit aarzel dan niet om met ons contact op te nemen via bevolking@halen.be of 013 61 81 20. Ook de website van de federale overheid kan je raadplegen.

Data verkiezingen

Op zondag 9 juni 2024 kiezen Vlamingen van 18 jaar en ouder voor het:

  • Europees Parlement
  • Kamer van volksvertegenwoordigers (federaal)
  • Vlaams Hoofdstedelijk Parlement

Voor deze verkiezingen geldt stemplicht. Je bent dus verplicht om te gaan stemmen. Een nieuwigheid is het stemrecht van 16- en 17-jarige Belgen en Unieburgers voor de verkiezing van het Europees parlement.

Op zondag 13 oktober 2024 stemmen we voor:

  • gemeenteraad
  • provincieraad

Voor deze verkiezingen geldt het stemrecht in plaats van de opkomstplicht. Je bent dus niet langer verplicht om deel te nemen aan de lokale en provinciale verkiezingen.

 

Politiebesluit gouverneur sperperiode verkiezingen juni 2024