mei
2022

Het bestuur van de stad Halen kent het ereburgerschap toe aan Dylan Teuns voor zijn uitzonderlijk sportieve prestaties als profwielrenner. Bovendien brengt hij Halen zo ook op een positieve manier in de aandacht.

"Inwoners die zich op zo een speciale manier onderscheiden en daarbij voor een wereldwijde uitstraling zorgen voor onze stad, verdienen deze eer," zegt burgemeester Erik Van Roelen.

Dylan is er als rasechte Zelkenaar in geslaagd de internationale top van het wielrennen te bereiken. Gesteund door de plaatselijke wielerclub het Gouden Wiel en zijn supportersclub, boekte hij stap voor stap vooruitgang in zijn carrière. Als lichtgewicht kwam hij  toen al het best tot zijn recht als klimmer. Als junior won hij in 2010 de Omloop het Nieuwsblad. En zo kreeg hij de smaak van winnen te pakken. Dylan won jongerenklassementen in de ronde van Utah, de Ronde van Bretagne en een rit in de ronde van de Toekomst in 2014.

In 2017 was hij oppermachtig in de Ronde van Wallonië waar hij twee ritten, het eindklassement en het puntenklassemant won. Ook in de Ronde van Polen (met ritwinst) en de Arctic Race of Norway (met 2 ritten) schreef hij het eindklassement op zijn naam.

2019 was voor Dylan het jaar van de absolute doorbraak. Eerst won hij een rit in het Critérium du Dauphiné. Maar wat iedereen zich maar al te goed herinnert, is zijn onvergetelijke ritwinst in de Ronde van Frankrijk op La Plache des Belles Filles! Voor deze prestatie werd hij destijds ook ontvangen in het stadhuis.

In 2020 wist hij nog een etappe in de Ruta del Sol te winnen en in 2021 was het weer raak in de Ronde van Frankrijk met winst in de 8ste rit met aankomst in Le Grand Bornand!

Dit jaar was hij alomtegenwoordig in het voorjaar met een etappezege in de Ronde van Romandië, een zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik, een achtste plaats in de Brabantse Pijl, een tiende plaats in de Amstel Gold Race, maar bovenal met schitterende winst in de Waalse Pijl.

In al deze wedstrijden viel, ondanks enkele tegenslagen, zijn moed en strijdlust op. Op deze manier kleurde hij niet alleen mee het voorjaar in de wielersport, maar veroverde hij nog meer de harten van elke wielerfan en zeker deze van de Halenaren.

Dylan is door de jaren heen altijd de bescheiden en sympathieke jongen gebleven die nog steeds graag op een traktor zit en niet de grote belangstelling opzoekt.

De burgemeester benadrukt dat de prestaties van Dylan Teuns meer media-aandacht zouden mogen krijgen. Zijn vechtlust, doorzettingsvermogen, ploegenspel en koersdoorzicht maken van hem een complete renner die zowel in de rondes als in de ééndagskoersen zijn mannetje kan staan en zich ook voor ploegmakkers kan wegcijferen.