Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die zich razendsnel verspreidt over heel Vlaanderen. Experts maken zich grote zorgen over die sterke stijging, want de Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor inheemse bijen. Eén hoornaar kan per dag tot zeventig bijen vangen. Dat worden al gauw honderden dode bijen per dag. Massale bijensterfte heeft ook gevolgen voor land- en tuinbouw, want bijen zijn belangrijke bestuivers. De opmars van de Aziatische hoornaars is dus zorgwekkend, en niet alleen voor de bijen.

Is een Aziatische hoornaar gevaarlijk?
Als hij alleen is, is hij niet agressief of opdringerig. Maar in nabijheid van zijn nest kan hij, net als andere wespen, wel erg defensief worden. Je blijft dan ook best uit de buurt van actieve nesten. Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar ten opzichte van een Europese hoornaar:
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is grotendeels zwart van kleur in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten.

Meer info over de Aziatische hoornaar vind je op deze website: https://vlaamsbijeninstituut.be/

Wat doe je als je een Aziatische hoornaar ziet? 
Laat het nest niet vernietigen door de eerste de beste wespenverdelger. Het verdelgen van Aziatische hoornaars vereist een heel specifieke aanpak. Contacteer daarom Vespa-Watch, dan weet je dat alles correct gebeurt. Je kan Vespa-Watch best contacteren via hun website. Hier kan je de Aziatische hoornaar melden: https://vespawatch.be/

Contactinformatie