Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een plant die afkomstig is uit Oost-Azië en de laatste jaren aan een stevige opmars bezig is in België. De plant staat op de lijst van de 100 meest invasieve exoten en is zeer moeilijk te bestrijden omdat het wortelsysteem zeer diep gaat en bestand is tegen zeer lage temperaturen.

De plant lijkt op bamboe: hij heeft stevige holle stengels met rode vlekken, een groen dicht bladerdek en kan tot 3 à 4 m hoog worden. Je ziet de plant vaak langs opritten van autosnelwegen, langs beken en rivieren, naast spoorwegen, voetpaden, … Omwille van het dichte bladerdek kan er onder de plant niets groeien waardoor hij ons eigen ecosysteem verstoort.

Japanse duizendknoop overgroeit treinstel

Bestrijding

Zoals gezegd is de bestrijding van de duizendknoop zeer omslachtig, gezien de wortels, die zeer diep gaan, moeten gedood worden. Je kan de wortels uitgraven, maar dan zal de plant weer verschijnen waar je de uitgegraven grond dumpt.
De laatste jaren wordt er geëxperimenteerd met ecologische middelen, zoals stoom injecteren in de wortels of een schimmel inzetten die de bladeren aantast.

Onder controle houden

Vaak is het beter om, indien mogelijk, de bestaande haarden van duizendknoop te laten bestaan, maar ze onder controle te houden door maaien of begrazing en er voor te zorgen dat de plant zich niet verder uitbreidt.

 

BRON: https://www.vrt.be

Contactinformatie