Natuurbeleving

Door de holle wegen in Loksbergen en de vallei van de Zwarte Beek in Zelem werden verschillende wandelroutes uitgestippeld. Op die manier willen we inwoners en bezoekers de kans geven om van deze unieke plekjes natuur te genieten. We zijn er immers van overtuigd dat hoe meer mensen de natuur weten te appreciëren, hoe meer mensen de natuur zullen beschermen.

Wandelgebied holle wegen

Holle wegWist je dat de diepste holle weg van Vlaanderen in Halen ligt? Wie door de weg wandelt met zijn 12 meter hoge steile wanden uit warmbruine ijzerzandsteen, waant zich in een ver buitenland.
Je bent hier op de grens tussen het Hageland en de Kempen. En waar de streken elkaar ontmoeten, ontstond een samenwerking tussen verschillende partners. De stad Halen sloeg de handen in elkaar met het streekmuseum De Reinvoart, Natuurpunt, de Nationale Boomgaardenstichting en het Regionaal Landschap en vernieuwde in 2006 het wandelgebied door de holle wegen.

De holle wegen zijn een thuis voor heel wat bijzondere dier- en plantensoorten. Al laat zijn naam het anders vermoeden, vinden we er een bijzondere en ongewone gast: de gewone eikvaren. De gewone eikvaren is tevens het adoptiekind van de stad Halen in het kader van het project “Gemeenten adopteren Limburgse soorten”.
Maar het zijn ook de uitzichten waarvoor je zeker eens de benen moet strekken: de steile flanken, het uitzicht over de Halense wijngaarden, …

In 2010 is het nieuwe leerpad ‘Holle wegen’ uitgewerkt. Dit zijn drie wandelingen met elk een eigen diertje: de korte wandeling wordt vertegenwoordigt door het konijntje, de middellange wandeling door de eekhoorn en de lange wandeling door de uil. Voor de wandelingen zijn een theorie- en een opdrachtenboekje ontwikkeld.
De bedoeling is dat de kinderen zich aan de hand van het theorieboekje voorbereiden op de wandelingen en dan met het opdrachtenboekje in de hand de wandeling aanvatten. Met behulp van een koffer met onder andere een lintmeter, potlood en papier, een kompas, ... moeten ze deze opdrachten tot een goed einde proberen te brengen.

Het wandelgebied bestaat uit 3 verschillende routes (2,7 km, 4,4 km en 5,6 km). Het is mogelijk om de verschillende routes met elkaar te verbinden. 

Wandelgebied Vallei van de Zwarte Beek

Ontdek de vallei en de enorme diversiteit van dieren die van het beekdallandschap profiteren. Misschien kom je hier wel een watersnip, patrijs of een fjordenpaard tegen.

Zwarte Beek

Contactinformatie