Steenmarters

De steenmarter: terug van weggeweest

In de eerste helft van de vorige eeuw was de steenmarter bijna volledig verdwenen uit Vlaanderen. Vandaag is hij helemaal terug – en dat is goed nieuws voor de natuur, al brengt het soms ook uitdagingen met zich mee.

Hoe herken je een steenmarter?

De steenmarter heeft een lichtbruine vacht met een opvallende witte borst. Zijn neuspunt is meestal vleeskleurig. Een mannetje kan tot 52 cm groot worden (kop-romp), een vrouwtje tot 48 cm.
Let op: de steenmarter is vaak 's nachts actief, dus je ziet hem niet snel, maar je hoort of ruikt hem soms wel...

Waar leeft de steenmarter?

De steenmarter heeft zich goed aangepast aan onze dichtbevolkte regio. Je vindt hem intussen opnieuw in heel Vlaanderen en grote delen van West-Europa. Dat is een positief signaal voor de biodiversiteit, maar het dier komt ook steeds vaker in contact met mensen.

Zo kan een steenmarter die op zolder zit zorgen voor geluidsoverlast, onaangename geuren of schade aan isolatie. Ze durven ook kippenhokken binnen te dringen, en soms kruipen ze in auto’s, waar ze aan kabels en leidingen knagen.

Wat kan je doen bij overlast?

Goed nieuws: al deze problemen zijn perfect te voorkomen. Op de website steenmarter.be vind je duidelijke en betrouwbare tips van het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Inverde en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Belangrijk om te weten: het wegvangen of doden van een steenmarter is geen duurzame oplossing. Steenmarters zijn territoriale dieren. Als je er één weghaalt, komt er gewoon een andere in de plaats. Het aantal territoria is beperkt, waardoor er nooit echt sprake is van een plaag – anders dan bij bijvoorbeeld muizen of ratten.

We moeten dus leren samenleven met de steenmarter. En met de juiste tips lukt dat prima!

Naar top