Kids-ID

Kids-IDOnze stadsdiensten werken steeds op afspraak. Gelieve telefonisch contact op te nemen via het nummer 013 61 81 20 of maak online een afspraak via https://afspraken.halen.be/

 

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar en bevat:

 • alle identiteitsgegevens van je kind én zijn of haar foto;
 • de namen van de ouders.

De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet:

 • vanaf 6 jaar krijgen kinderen een pincode. Zo kunnen ze zich online identificeren met hun Kids-ID,
 • diverse beveiligingselementen maken de kaart moeilijk te vervalsen;
 • het document bevat geen handtekeningscertificaat omdat kinderen onder de 12 jaar geen documenten mogen tekenen.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

 • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart;
 • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar je als volwassene ook gewoon met je identiteitskaart naartoe kan, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

De Kids-ID is meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Met de dienst 'Hallo Ouders' biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren, ...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

De kaart ook gebruikt worden als bibliotheekpas, als zwembadabonnement, bij de inschrijving op school of als lidkaart van de sportclub. Kids-ID is het resultaat van een samenwerking tussen Child Focus en de Federale Overheid.

GELDIGHEIDSDUUR

Een Kids-ID is altijd 3 jaar geldig. De Kids-ID blijft geldig tot de vervaldag, ook al is je kind ondertussen 12 jaar geworden. Op die leeftijd krijgt elke Belg automatisch een elektronische identiteitskaart (eID). Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.

IS JE KIDS-ID KAART GESTOLEN OF BEN JE ZE VERLOREN?

Is je kind zijn/haar Kids-ID verloren of gestolen? Kom dan onmiddelijk naar de dienst Bevolking. De ambtenaar geeft je dan een bewijs van aangifte van verlies of diefstal met al de gegevens van je kind dat tijdelijk de Kids-ID vervangt. Breng zeker een recente pasfoto mee. Anders kan de ambtenaar het attest niet afleveren. De Kids-ID zal onmiddellijk geblokkeerd worden en een nieuwe kaart wordt aangevraagd.

Is het onmogelijk om naar het stadhuis te komen, dan moet je onmiddellijk contact opnemen met de helpdesk van het Rijksregister op het telefoonnummer 02 518 21 23 of met de toepassing “DocStop” op het telefoonnummer 00800 2123 2123 (ook beschikbaar in het buitenland). De elektronische functies van de Kids-ID zullen dan door de helpdesk opgeschort worden. Hierna zal je echter wel zelf nog naar de politie of het stadhuis moeten gaan om het bovenvermelde bewijs van aangifte van diefstal of verlies aan te vragen.

OP VAKANTIE?

LET OP! Bepaalde landen eisen dat een Kids-ID nog verschillende maanden (vaak 6 maanden) na het einde van je verblijf geldig is. Controleer dus steeds de toegangsvoorwaarden van je reisbestemming vóór je op reis vertrekt. Dat kan bij de consulaire vertegenwoordiging ervan in België (of in het land van verblijf), of via de website van de FOD Buitenlandse zaken, waar je kan opzoeken welke reisdocumenten nodig zijn voor je bestemming.

Voorwaarden

Als je een Kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind;
 • je moet samen met het kind de Kids-ID aanvragen.

De pasfoto die je meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen van de International Civil Aviation Organization (pdf). Het is belangrijk dat het gezicht van het kind goed zichtbaar is. Het kind moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Procedure

KIDS-ID AANVRAGEN(OP EIGEN INITIATIEF)

 • De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als je met je kind naar het buitenland gaat.
 • Je vraagt de Kids-ID aan bij de dienst Bevolking. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.
 • Het aanmaken van de Kids-ID duurt 2 tot 3 weken. In drukke periodes kan de aanmaaktermijn oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor je op reis vertrekt.
 • Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure zijn hoger. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met de dienst Bevolking.

KIDS-ID AFHALEN

Na 2 tot 3 weken krijgt je per brief bericht dat de Kids-ID klaar ligt. In die brief staan ook een pincode en een pukcode en een code 'contact ouders' om het cascadesysteem 'Hallo Ouders' te activeren.

Ben je de persoonlijke pin- en pukcode van je Kids-ID verloren, dan kan je op de dienst Bevolking of via de website van de FOD Binnenlandse Zaken nieuwe codes aanvragen. Let op, de hele procedure kan een drietal weken in beslag nemen en brengt extra kosten met zich mee (zie verder).

Je kan een Kids-ID voor iemand anders afhalen op voorwaarde dat je in het bezit bent van een volmacht en de identiteitskaart (of kopie ervan) van de aanvrager.

BELGISCHE KINDEREN IN HET BUITENLAND

Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die in het buitenland wonen kunnen een Kids-ID krijgen bij de Belgische consulaire beroepspost waar ze zijn ingeschreven. De levertermijn is wel langer.

NIET VERGETEN!

Als het kind verhuist, laat je bij de dienst Bevolking van de nieuwe woonplaats de chip aanpassen. Een nieuwe kaart is niet nodig.

Meebrengen

Bij de aanvraag van een Kids-ID moet je het volgende meenemen:

 • elektronische identiteitskaart (eID) van de ouder die de Kids-ID aanvraagt;
 • 1 recente kleurenpasfoto 

Het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag van de kaart.

Bij het afhalen van de Kids-ID moet je het volgende meenemen:

 • de brief die je thuis kreeg met de pin- en pukcode;
 • eventueel de vorige Kids-ID;
 • het kind moet niet aanwezig zijn bij het afhalen. 

Bedrag

Een Kids-ID kost € 12.

In dringende gevallen kan je een spoedprocedure aanvragen: €165

Een aanvraag voor een nieuwe pin- en pukcode kost € 5.

Uitzonderingen

Deze elektronische identiteitskaart geldt enkel voor Belgische kinderen. Wanneer een niet-Belgisch kind, jonger dan 12 jaar, ingeschreven is in de registers en recht heeft op een verblijf in België, kan het een elektronisch identiteitsbewijs voor een niet-Belgisch kind aanvragen.

Contactinformatie